Večer s Chaplinom

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Večer nemého filmu

Nemé Chaplinove filmy ozvučia „živé“ saxofóny

V utorok 17. mája 2016 o 18.30 h si na svoje prídu zároveň milovníci hudby i kinematografie. V kežmarskom kine Iskra sa uskutoční premietanie dvoch čiernobielych nemých filmov legendárneho Charlieho Chaplina oživené živou štýlovou hudbou ragtime v podaní saxofónového kvarteta Saxophone Syncopators.

Unikátny projekt Večer s Chaplinom v sebe spája nostalgiu minulosti a umenie súčasnosti. Charlie Chaplin nakrútil množstvo úžasných nemých filmov a k niektorým z nich napísal aj hudbu. Noty sa však nie vždy dostali k organistom alebo klaviristom, ktorí vtedy najčastejšie nemé filmy počas premietania sprevádzali. Preto hudobníci improvizovali tým, čo poznali – ragtimom, jazzom, bluesom, gospelom – a snažili sa zhudobniť komické momenty filmu.

Tento rok uplynulo 100 rokov od uvedenia dvoch skvelých Chaplinových komédií Požiarnik (The Fireman) a Záložňa (The Pawnshop) a divákov aj pri tejto príležitosti čaká skutočne nevšedný hudobno-vizuálny zážitok. Ladislav Fančovič, vynikajúci slovenský klavirista a aranžér, zložil k týmto filmom štýlovú hudbu zloženú z originálnych ragtimov a hot jazzových skladieb z roku 1916, kedy boli oba filmy nakrútené.

Aranžmány napísal pre vynikajúce slovenské saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, ktoré sa na staré ragtimy špecializuje. Na raritných originálnych saxofónoch zo začiatku minulého storočia opäť oživia skvelými výkonmi, humorom a hlavne pozitivizmom sršiacou hudbou brilantné Chaplinove komické umenie.

Saxaphone Syncopators je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny. Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov aj pre hudobných skladateľov.

Hudobné zoskupenie hrá najstarší ragtime a hot jazz z rokov 1912 – 1920 v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto po vzore saxofónových ansámblov, ktoré v týchto časoch existovali, ako napríklad Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.

Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators originálne dobové nástroje z 20. rokov minulého storočia. Okrem toho sa členovia kvarteta venujú aj interpretácii skladieb tzv. vážnej hudby, ktoré v tomto období pre toto obsadenie boli skomponované. Obsadenie Saxophone Syncopators: Pavol Hoďa (soprán/alt saxofón), Ján Gašpárek (alt saxofón), Ladislav Fanzowitz (tenor saxofón, aranžmány, umelecký vedúci), Frederika Babuliaková (barytón saxofón).

Vstupné na filmovo-hudobné predstavenie je 5 €, členovia Kruhu priateľov hudby zaplatia 4 eurá. Lístky si záujemcovia môžu v predpredaji kúpiť online na www.mskskezmarok.sk, ale aj v administratívnej budove MsKS na Starom trhu 47 (052/452 21 65, 0904 496 442) a v Kežmarskej informačnej agentúre na Hlavnom námestí 46 v Kežmarku.

Dĺžka podujatia: 80 minút
Dátum lokálnej premiéry: 17. máj 2016

Galéria

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.