Podoby

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Výstavná sieň po pandémii opäť otvorená

Výstavná sieň mesta Kežmarok mala vo svojej histórii najdlhšie trvajúcu výstavu. Nebolo to pre pohodlnosť prevádzkovateľov, ani nedostatok inšpirácie umelcov. Stopku a povinnú nálepku „zatvorené“ dala pandémia. Výstavy sa menia spravidla v mesačných obmenách. Tá posledná, mimoriadne pekná a zaujímavá, mapujúca históriu i súčasnosť odievania v modrotlači, bola odinštalovaná po temer polroku.

Rok 2021 vo výstavníckej činnosti začíname výstavou úspešných výtvarníkov z Kežmarku a Popradu. Podoby je názov spoločného projektu Janky Gallikovej a Ruda Rabatina. Oboch spája členstvo v Klube kežmarských výtvarníkov a pedagogická dráha.

Tvorba Janky Gallikovej pôsobí na diváka predovšetkým svojou úprimnosťou a priamočiarym sebavyjadrením. Východiskami jej tvorby sú príroda, pravda a viera – navzájom poprepájané súvislosťami a vzťahmi. V sochárskej tvorbe vyjadruje svoje „tvrdé“ postoje a zároveň jej vlastnú ženskú nehu. Priezračný, ľahký a čitateľný rukopis v jej maliarskom prejave evokuje poetiku „Neba“ a zároveň zemitú pravdu reálneho sveta. Vlastnou tvorbou predkladá verejnosti otvorenosť jej ženskej duše, neoblomnosť vlastných postojov a kamennú pevnosť kozmických právd. Takto tvorbu Gallikovej opisuje Rudo Rabatin v rámci aktuálnej kežmarskej výstavy.

Tvorbu Ruda Rabatina možno charakterizovať sugestívnym emocionálnym poryvom, ktorý vyviera z jeho bytostného vnímania. Z reálnych situácií prechádza do sfér, v ktorých sa prelína realita s interdimenzionálnym súzvukom súčasného diania i života. Z jeho diel čítame vnútorné výpovede i posolstvá. Takto bola jeho tvorba charakterizovaná na poslednom Salóne v Smižanoch.

Výstava v objekte knižnice na Hlavnom námestí je sprístupnená do konca mája počas pracovných dní od 9.00 do 17.00 h, v dopoludňajších hodinách na požiadanie v informačnej agentúre (vedľajší priestor výstavnej siene), popoludní je vo výstavnej sieni pracovník. Výstavu si môžete pozrieť aj v sobotu od 9.00 do 13.00 opäť na požiadanie v Kežmarskej informačnej agentúre. Vstup na výstavu je zadarmo.

Barbora Kaprálová

Janka Galliková

*1978 (Slovenská Ves)

1996-2001 Filozofická fakulta KU v Ružomberku, odbor história a výtvarná výchova,

pod vedením prof. Rastislava Biarinca, prof. Jána Kudlíčku a prof. Marty Bošelovej

2001 – pedagóg na ZŠ, Dr. D. Fischera v Kežmarku

2002 – členka Klubu kežmarských výtvarníkov

2007 – pedagóg na Základnej umeleckej škole v Kežmarku

2003 – 2020 výstavy (Vianočný salón, Jarný salón, Výstava jubilantov) Klub kežmarských výtvarníkov

2017 – stála výstava v pastoračnom centre v Spišskej Novej Vsi

od roku 2018 – performance live painting sprevádzané hudbou - Spišská Nová Ves, Smižany, Banská Bystrica

Tvorba Janky Gallikovej pôsobí na diváka predovšetkým svojou úprimnosťou a priamočiarym sebavyjadrením. Východiskami jej tvorby sú príroda, pravda a viera – navzájom poprepájané súvislosťami a vzťahmi. V sochárskej tvorbe vyjadruje svoje „tvrdé“ postoje a zároveň jej vlastnú ženskú nehu. Priezračný, ľahký a čitateľný rukopis v jej maliarskom prejave evokuje poetiku „Neba“ a zároveň zemitú pravdu reálneho sveta. Vlastnou tvorbou predkladá verejnosti otvorenosť jej ženskej duše, neoblomnosť vlastných postojov a kamennú pevnosť kozmických právd. Rudo Rabatin, Kežmarok 2021

Rudo Rabatin

* 1954 (Krompachy)

1974-1978 Pedagogická fakulta UPJŠ Prešov prof. Štefan Hapák a prof. Ivan Šafranko

1986 - 1989 tvorivé sympóziá výtvarných pedagógov v Popradskom okrese

1989 - 1996 riaditeľ Tatranskej galérie v Poprade. Projekt Galéria v Elektrárni Poprad (1992) Dom fotografie v Poprade (1993)

1991 - 1998 maliarske plenéry v Poľsku

1997 - 1999 slobodné povolanie

1999 - 2020 pedagóg Základnej umeleckej školy v Poprade

od 2000 Člen Klubu kežmarských výtvarníkov

2009 - 2017 pedagóg SPŠ Poprad grafický a priestorový dizajn

od 2013 člen Umeleckej besedy slovenskej

Tvorbu autora možno charakterizovať sugestívnym emociálnym poryvom, ktorý vyviera z jeho bytostného vnímania. Z reálnych situácií prechádza do sfér, v ktorých sa prelína realita s interdimenzionálnym súzvukom súčasného diania i života. Sú to jeho vnútorné výpovede i posolstvá. PhDr. Marta Hučková Kociánová, SALÓN Smižany, 2019

Dĺžka podujatia: 60 minút
Rok výroby: 2021
Dátum lokálnej premiéry: 5. máj 2021

Galéria

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.